top of page

4 Άσανες Προετοιμασίας για Επιτυχημένο Διαλογισμό



Στο προηγούμενο άρθρο μου (Αρχίζοντας το Ταξίδι του Διαλογισμού: Προκαταρκτικές Ασκήσεις)  έκανα αναφορά στις σωματικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν το σώμα μας να μένει με άνεση περισσότερη ώρα σε ακινησία, με σκοπό να μην αποσπάται ο νους από μυϊκούς πόνους ή ενοχλήσεις δυσκαμψίας.


Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω τέσσερις στάσεις - άσανες που είναι χρήσιμες για προετοιμασία για διαλογισμό.


TipΌταν κάθεστε σε στάσεις διαλογισμού, προγραμματίστε το μυαλό με προτάσεις όπως: «Είμαι σταθερός σαν βράχος» ή «Γίνομαι ακίνητος σαν άγαλμα». Με αυτόν τον τρόπο η ασάνα θα γίνει γρήγορα σταθερή και, μετά από λίγο, θα είναι άνετη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή είναι η πρακτική του kaya sthairyam, της πλήρους ακινησίας του σώματος.


 1. Vajrasana (πόζα διαμαντιού ή κεραυνού)

Το vajra, ο κεραυνός, λέγεται ότι είναι το όπλο του Ίντρα, βασιλιά των ντέβα ή των θεών, όπως ο νους είναι ο βασιλιάς όλων των αισθήσεων. Vajra είναι επίσης το όνομα ενός κύριου νάντι που συνδέεται άμεσα με το γεννητικό-ουροποιητικό σύστημα που ρυθμίζει τις σεξουαλικές και δημιουργικές δυνάμεις στο σώμα. Ο έλεγχος του vajra nadi οδηγεί σε εξύψωση και έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας, ενισχύει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να εκδηλωνόμαστε στη ζωή μας.


Η Vajrasana είναι μια γονατιστή στάση, στην οποία ο ασκούμενος μπορεί να διατηρήσει όρθια την σπονδυλική στήλη. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει την ελεύθερη ροή της prana (ενέργειας της δύναμης της ζωής), καθιστώντας την ιδανική στάση για pranayama και άλλες πρακτικές διαλογισμού.


Η εκτέλεση ασκήσεων αναπνοής σε αυτή τη στάση βοηθά να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να μας ωφελήσει συναισθηματικά, μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη συγκέντρωση και κρατά μακριά την κατάθλιψη και το άγχος.


Οφέλη

Η τακτική πρακτική της Vajrasana θα είναι πολύ ωφέλιμη για τα όργανα στην κάτω κοιλιακή χώρα, βοηθώντας το πεπτικό μας σύστημα, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα πόδια και τους μηρούς μας ενώ αυξάνει τη ροή του αίματος στο στομάχι μας. Αυτό μας βοηθά να απαλλαγούμε από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει τις κινήσεις του εντέρου μας. Η Vajrasana βοηθά επίσης στην εξάλειψη των αερίων και της οξύτητας.


Προτείνεται στους διαβητικούς ασθενείς να κάθονται 10 - 15 λεπτά στη Vajrasana μετά από κάθε γεύμα ώστε να βοηθήσουν τη βελτίωση της υγείας τους ενώ για όλους τους ασκούμενους έχει τα ίδια οφέλη με ένα μεγάλο περπάτημα εάν εξασκείται για 5 έως 7 λεπτά.


Επιπλέον, βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα των κιρσών. Αυτή είναι μια εξαιρετική στάση για την αύξηση της διάρκειας ζωής και τη δύναμη της σπονδυλικής στήλης.


Αντενδείξεις

Οι επαγγελματίες της γιόγκα προτείνουν να αποφύγετε τη Vajrasana εάν έχετε: πρόβλημα στο γόνατο ή έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο. μια πάθηση του νωτιαίου μυελού, ειδικά με τους κάτω σπονδύλους. εντερικά έλκη, κήλη ή άλλα εντερικά προβλήματα όπως έλκος ή κήλη.



2. Ananda madirasana (μεθυστική στάση ευδαιμονίας)

Η Ananda Madirasana είναι μια σανσκριτική λέξη που μπορεί να μεταφραστεί ως πόζα Μεθυστικής Ευδαιμονίας. Αυτή η ασάνα χρησιμοποιείται για να αφυπνίσει το Ajna Chakra και επίσης για να ηρεμήσει το μυαλό και να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα.


Πώς να εκτελέσετε την Ananda Madirasana

Καθίστε στις φτέρνες σας με τα γόνατά σας ενωμένα, όπως στη Vajrasana. Τοποθετήστε τις παλάμες των χεριών σας στις φτέρνες σας έτσι ώστε τα δάχτυλα κάθε χεριού να δείχνουν το ένα προς το άλλο. Κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ευθεία και κλείστε τα μάτια σας. Χαλαρώστε όλο σας το σώμα. Εάν αισθάνεστε άβολα σε αυτή τη θέση, τότε διαχωρίστε ελαφρά τα πόδια σας ή δοκιμάστε μια παραλλαγή (παρακάτω).

Τώρα στρέψτε την προσοχή σας στο σημείο ανάμεσα στα μάτια σας, στο κέντρο των φρυδιών. Αφήστε την αναπνοή σας να είναι αργή και βαθιά, φαντάζεστε ότι ταξιδεύει μέσα και έξω από το κέντρο των φρυδιών.

Σταδιακά, αρχίστε να φαντάζεστε ότι η αναπνοή εισπνέεται στο κέντρο των φρυδιών, ταξιδεύει προς τα πάνω και στη συνέχεια έξω μέσω του τρίτου ματιού, μετακινώντας προς τα κάτω προς το κέντρο των φρυδιών καθώς εκπνέετε.

Κρατήστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και συνεχίστε την πρακτική για πέντε έως δέκα λεπτά. Να είστε θεατής μιας σκέψης ή ενός χρώματος, αλλά τέλεια σε μια αποστασιοποιημένη ψυχική κατάσταση.

Μετά από εξάσκηση λίγων ημερών, θα αποκτήσετε μια θέση μυαλού που θα δίνει την βαθύτερη ανάπαυση στις νοητικές ικανότητες.


Οφέλη

  • Βελτιώνει και βοηθά στην πέψη σας.

  • Ρυθμίζει τους πυελικούς μύες και ευαισθητοποιεί τη στάση σας.

  • Βοηθά στην καλή στάση του σώματος για διαλογισμό και κεντράρισμα.

  • Μια εναλλακτική στάση για διαλογισμό και κεντράρισμα.

  • Πολύ ευεργετικό για τα αναπαραγωγικά αλλά και για τα πεπτικά όργανα.

  • Ηρεμεί το μυαλό, για να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα.

  • Ξυπνά το Ajna Chakra.

  • Αποκαλύπτει το μονοπάτι για την Παραψυχολογία.

  • Κάνει το σώμα εξαιρετικά δυνατό και υγιές.

  • Ενισχύει την αποφασιστικότητα και το σθένος.


Αντενδείξεις

Τραυματισμοί στο γόνατο ή προβλήματα με ρήξεις χόνδρου ή συνδέσμων

Προβλήματα στον αστράγαλο



 3. Padadhirasana (πόζα εξισορρόπησης αναπνοής)

Πώς να εξασκηθείτε στη Padadhirasana

Καθήστε στη Vajrasana και σταυρώστε τα χέρια μπροστά από το στήθος, τοποθετώντας τα χέρια κάτω από τις απέναντι μασχάλες με τους αντίχειρες να δείχνουν προς τα επάνω.


Οφέλη

 Η Padadhirasana ανοίγει τα ρουθούνια, διευκολύνοντας την πρακτική της pranayama. Η εξισορρόπηση της ροής της αναπνοής και στα δύο ρουθούνια επάγει την αυτόνομη ισορροπία, επηρεάζοντας το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτή η ισορροπία προάγει τη συνολική ευημερία και ηρεμία



 4. Bhadrasana (ευγενική στάση)

Η αγγλική σημασία της σανσκριτικής γλώσσας του όρου «BHADRA» σημαίνει «θρόνος». Bhadrasana σημαίνει «η στάση του θρόνου». 


Στη φιλοσοφία της γιόγκα, αυτή η στάση πιστεύεται ότι διεγείρει τη ροή της ενέργειας (πράνα) στην περιοχή της πυέλου, παρέχοντας μια αίσθηση ισορροπίας και ζωτικότητας.

Επίσης διεγείρει αρκετά κοιλιακά όργανα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πέψης και προάγοντας την αναπαραγωγική υγεία.


Τεντώνει τη βουβωνική χώρα, τους προσαγωγούς (έσω μηρών) και τα γόνατα. Δυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους και του ψοά καθώς και τους καμπτήρες του ισχίου. Καθώς οι μύες των καμπτήρων του ισχίου χαλαρώνουν, μπορεί κανείς να επιμηκύνει και να αποσυμπιέσει επίσης τη σπονδυλική στήλη.


Πώς να εκτελέσεις τη Bhadrasana


Κάτσε στο χαλάκι. Τα πόδια τεντωμένα πλήρως προς τα εμπρός, τα δάχτυλα ενωμένα – στραμμένα προς τα πάνω. Κρατήστε τα χέρια δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες να ακουμπούν σε χαλάκι. Κρατήστε τον λαιμό ίσιο και το πάνω μέρος του σώματος (στήθος) προς τα εμπρός.


Αντενδείξεις

Τραυματισμός και χειρουργική επέμβαση: Μαθητές με οποιαδήποτε σχετική με τους αστραγάλους, τα γόνατα, τη λεκάνη, τους γοφούς, τα πλευρά ή οποιαδήποτε φθορά των συνδέσμων στους εμπλεκόμενους μύες, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς αυτήν την πρακτική ή να λαμβάνουν προφυλάξεις με βάση τη δύναμη του σώματος.


Οφέλη οργάνων

Νεφρά Βελτιωμένη κυκλοφορία και αποτοξίνωση

Ενισχυμένη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και πιθανή ανακούφιση από την ενόχληση του ουροποιητικού

Ωοθήκες (στις γυναίκες) Αυξημένη ροή αίματος και πιθανή ανακούφιση από την εμμηνορροϊκή δυσφορία



Γενικές Προφυλάξεις: Εάν υπάρχει ενόχληση ή πόνος στα πόδια αφού καθίσετε για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια άσανα διαλογισμού, ξεκλειδώστε αργά τα πόδια και κάντε μασάζ.  Όταν η κυκλοφορία του αίματος επανέλθει στο φυσιολογικό και δεν υπάρχει πόνος, συνεχίστε την asana.


 Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το γόνατο είναι μια πολύ λεπτή και πολύ χρησιμοποιούμενη άρθρωση του σώματος και προσέξτε να μην την καταπονήσετε, ειδικά όταν κινείστε μέσα ή έξω από αυτές τις ασάνες διαλογισμού.  Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε αδικαιολόγητη δύναμη ή καταπόνηση για να καθίσετε σε μια ασάνα διαλογισμού.  Παρατηρήστε προσεκτικά τις αντενδείξεις που δίνονται για μεμονωμένες ασάνες.



Namaste!











3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page